Back

Hebben kunstmatige intelligenties een legitieme plaats in de creatieve sector?

We vroegen u in een enquête op LinkedIn over kunstmatige intelligenties: denkt u dat ze een legitieme plaats hebben in de creatieve sector?

De meningen, die bij Mamoot al uiteenliepen, bleken eclectisch… Ja, of mits, nee.

Allereerst is het legitiem om vraagtekens te zetten bij de werkelijke creativiteit van deze systemen.

Ten eerste, als we bedenken dat creativiteit het vermogen is om iets nieuws, iets ongekends te creëren, dan is dat in feite wat AI’s perfect doen, aangezien hun gegenereerde werken uniek zijn. Men kan dus zeggen dat ze creatief zijn. ✔ Maar we weten ook dat ze gebaseerd zijn op een database die alle bekende werken bevat die al gemaakt zijn. We kunnen dan concluderen dat hun creaties in feite slechts de toevoeging zijn van de reeds door de mens geschapen werken. En dus het resultaat van onze kunstgeschiedenis.

Maar, zoals elke revolutie, stelt dit systeem degenen die geen toegang hebben tot technologie of artistieke scholing in staat om de ideeën of beelden die in hun hoofd ontstaan te creëren en uit te voeren. Daarvoor lijkt het ons nuttig. 🤝

Voorts zij opgemerkt dat het tot dusver gaat om beelden of informatie die op een oppervlak (scherm, doek, enz.) worden uitgezonden. Inderdaad, wat gebeurt er met de verovering van kunsten die plaatsvinden in een ruimte als de beeldhouwkunst?

📌 Uiteindelijk denken wij dat deze nieuwe technologieën ons verstoren en verdelen, omdat we het, voordat we erover praten, al eens zouden moeten zijn over wat kunst is, wat de kunstenaar is, vanaf wanneer en tot wanneer we creativiteit kunnen definiëren. Zoals u ziet, zijn er veel vragen en weinig antwoorden, maar wij vinden dat ze de moeite van het stellen waard zijn.

En ben je het eens met onze redenering? Heb je nog andere argumenten om met ons te delen? Deel ze gerust met ons op onze LinkedIn-pagina: Mamoot, creatief & digitaal bureau. Presentatie | LinkedIn

    Thomas
    Thomas
    http://mamoot.be

    Ce site internet stocke des cookies sur votre ordinateur. Police de cookie